fredag 6. september 2013

En alvorlig fornøyelse

Maria Brinch, Tore Hansen og Tor Børresen | Kunstnerforbundet


5/9-29/9


De tre kunstnerene som nå stiller ut på Kunstnerforbundet jobber med forskjellige uttrykk, formspråk og teknikker. Alle utstillingene framstår som nøye gjennomtenkte og rene, og håndverket de framviser er upåklagelig.

Maria Brinch -Tekstilarbeid «This I promise you with dreams»

Tittelen skaper forventning om drøm og alvor, og verkene innfrir.

Teknikken med printede fotografier og pigment på ull virker først vanskelig å tyde for et utrent øye, men etter å ha oppholdt meg i utstillingsrommet noen minutter gjør en følelse seg gjeldende; nysgjerrighet. En nesten barnlig lyst til å brette ut stoffene og se på hele flaten. Det er noe uuttalt og sart ved de tilsynelatende florlette stoffene som henger her, noen er innrammet, andre henger på veggen.

De duse fargene og abstrakte formene brytes opp av mørke kontrastfarger og figurative elementer man plutselig oppdager i motivet. Det er absolutt noe drømmende over utstillingen, og lysten til å utforske resten av flatene som er brettet bort skaper en gryende forventning og spenning. De stoffene som er rammet inn, og som ligger flatt bak et glass, har et litt strengere uttrykk enn stoffene som henger i «fri luft», men de skaper like fullt interesse for å finne ut hva som skjuler seg bak fasaden. Verkene har mange lag, både i brettene, fargene, og i møtet mellom det figurative og det abstrakte. Dette er en tankevekkende utstilling, den er behagelig og mild i former, materialer og farger, men bærer også preg av et erkjent alvor.   
     


Tore Hansen - Malerier

Ved første øyekast kan motivene Hansen tar for seg virke enkle og ukompliserte, men ved nærmere øyesyn er bildene hverken flate eller spesielt lette å ta inn over seg. Dybden kommer blant annet til uttrykk i fargenyanser og penselstrøk.  

Utstillingen har noe "norskt" over seg, det er ryddig og lavmælt. Motivene med skog, skiløpere og elg går igjen, men denne norskheten blir mer komplisert på nært hold. Bildene har en litt forstemt atmosfære ved seg, men det er likevel ikke en mørk og humørløs utstilling.
«Nordmannen» er et av de maleriene man legger raskt merke til. Det er stort og veldig hvitt, med en stilisert skiløper midt på lerretet. Tilsynelatende begripelig og rent, men i studiet av det ser man detaljene, og følelsen av et omsluttende snøvær kommer sigende. Symbolikk og uttrykk forsterkes av de grafiske og rene motivene, og den dunkle stemningen en kan oppleve i en mørk granskog gir gjenklang i overlyssalen på kunstnerforbundet.

Grafikken i andre etasje har mange av de samme motivene, og denne litt mer forenklede teknikken gjør seg godt i kombinasjon med det dempede billedspråket.


Tor Børresen - Skulptur/installasjon

En utstilling som treffer deg, får deg til å trekke på smilebåndene og fundere over tingenes tilstand.

Det første en legger merke til er en knust flaske, iscenesatt heldigvis, og det forskyver noen forventninger med en gang man trår inn i rommet. Børresen kombinerer lek og alvor på en finurlig og underholdende måte, hvert av arbeidene setter i gang egne tankerekker hos betrakteren.

Utstillingen bærer preg av en kompromissløs nøyaktighet og organisert kaos. En haug med bokstaver skjært ut i tre, staver ut en setning som akkurat ikke er ferdig. Det ser ut som en tidkrevende jobb som noen ikke rakk å ferdigstille, det er lett frustrerende og morsomt. Utstillingen er fantasirik, objekter de fleste har et forhold til tas ut av kontekst og brukes i en ny. Børresen leker seg med symboler, er banal og destruktiv på samme tid, og rommene har en uhøytidelig, men tankefull stemning. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar