fredag 20. september 2013

MERK: Ekskursjon. Kunst-politisk "hot-spot" i Tromsø.

RE-ALIGNED ART | TROMSØ KUNSTFORENING


14/09-10/11


Utstillingen RE-ALIGNED ART på Tromsø Kunstforening viser oss at den politisk ladede kunsten lever i beste velgående. Med en ambisiøs åpningshelg (13-16 september 2013) bestående av performances, workshops, foredrag, symposium & debatt ble den ellers så levende ishavsbyen forvandlet til en kunstnerisk og politisk "hot-spot". Utstillingen RE-ALIGNED ART presenterer for oss et mangefasettert kunsterisk prosjekt gjennom møtet mellom øst-vest, samfunn, politikk og kunst.   


Nye perspektiver på politisk kunst & aktivisme

Utgangspunktet for utstillingen RE-ALIGNED ART er at ulike kunstnere fra Russland, Hviterussland og Ukraina viser verker, kuratert av Ivor Stodolsky & Marita Muukkonen, som tematiserer nye perspektiver i en stadig mer kompleks og repressiv kunstnerisk og politisk virkelighet. Disse nye perspektivene dannes i og speiler skjæringspunktet mellom kunst, samfunn, politikk og filosofisk tenkning. De ulike kunstnerne henter sine motiver og tematikk både fra et universelt perspektiv, og gjennom egne politiske erfaringer og kunstneriske ståsted. 

Post-modernisme og kunst

Utstillingen i seg selv er på kollisjonskurs med den post-modernistiske doktrinen om en uavhengig kunstsfære. Mange av verkene på utstillingen er svært politisk eksplosiv. På utstillingen konfronteres vi i stor grad av aktivistisk kunst og politisk eksplisitte ytringer i kunsterisk drakt, noe som ikke er helt ukontroversielt. Her er det rom for å la seg provosere. 
Det er flere viktige aktører på utstillingen blant annet kunstkollektiver og kunstnere som Dmitry Vrubel, Pussy Riot, Nikolay Oleynikov og Badi Badalov. 

RE-ALIGNED & Adorno

Teodor W. Adorno ville trolig snudd i døra om han hadde besøkt utstillingen, fordi Adorno hevdet at politisk kunst ikke burde være politisk eksplisitt i sitt budskap fordi det lett kunne brukes i propagandaens tjeneste i autoritære regimer. At budskapet rett og slett ble for lett å manipulere i.e. å snu betydningen av det til sin egen fordel. 
Uten å gi Adorno rett er dette tanker som slår meg når jeg betrakter verket "Eat Oil, Drink Oil" av Mikhail Dolyanovsky, eller leser budskapet på utstillingsdukker i verket "In front of Anarcho-Dolls" av Leonid "Arch Genius". Alt i alt er RE-ALIGNED ART-prosjektet en veldig interessant undersøkelse av kunstneriske relasjoner, posisjoner, praksis og produksjon.

- MBM


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar