mandag 14. oktober 2013

Astronomisk eksistensialisme.

Jone Kvie | OSL contemporary

10/10-16/11

Mange åpninger denne torsdagen, og mange på Tjuvholmen. MERK: tok seg derimot turen til Frogner på OSL Contemporary som for første gang i norsk sammenheng viser disse verkene av skulptøren Jone Kvie. Utstillingen Reminiscence flyver høyt for å gi deg et overblikk. 

Universet som ukjent eksistens

Jone Kvies verker på utstillingen Reminiscence består blant annet av en monumental frittstående skulptur med tittelen "Stellar Core" (2011), samt verkene "Star Cluster I" og "Star Cluster II" i bronse. Kvies skulpturer viser slik som tittelen hentyder til universet og menneskenes plass i det. Verkene henspeiler både på universets plastiske og fysiske tilstedeværelse i planet og stjerneoverflaten, og til menneskets streben etter å bebo, utforske eller flykte inn i den ukjente materien. Det er vanskelig som betrakter av utstillingen Reminiscence ikke å komme inn i en kontemplativ tilstand, en egenskap universets ufattbarhet muligvis har på mennesker flest. 
Jone Kvies verker evner å formidle det abstrakte og eksistensielle fenomenet universet er gjennom et enkelt, men effektivt formspråk som formidler både avstand og nærhet. Denne følelsen av avstand og nærhet blir ekstra tydelig gjennom verkenes størrelse og plassering i gallerirommet. For her er følelsen av rom essensiell for å yte verkene rettferdighet. Kvie stiller også ut noen mindre verker montert på veggen, som på en enestående måte kan forestille mikroeksempler på en planets eller stjernes overflate, samtidig som det ikke oppleves illustrativt, og fungerer godt som skupturell form. Jone Kvie skaper kunst av det ukjente universet, og kan produsere tanker i betrakteren som går langt forbi gallerirommet på OSL contemporary.

-MBMIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar