fredag 4. oktober 2013

Satirisk appropriasjon

Hans Thorsen | LNM


3/10-27/10


Thorsen presenterer bilder med et enkelt formspråk og en interessant kommentar til sitt eget felt. Utstillingen er kanskje ikke det helt store rent håndtverksmessig, men det er nok heller ikke meningen. Bildene er flate og ukompliserte rent teknisk, de tilfører ikke selve motivet mye mer enn hva de hadde i sin opprinnelige form. Hvert bilde er en konkret tegneserierute som på et eller annet vis handler om kunst- de kommenterer kunst eller kunstverdenen på et satirisk vis.

Hva er kunst?

Sammensetningen av alle disse tegneserierutene gjør at utstillingen i seg selv blir en refleksjon og en kommentar i en større diskusjon; Hvem er kunsten for? Er det kun for de innvidde, kunstfagutdannede og profesjonelle synserne, eller er det også for den jevne nordmann, som vet lite eller ingen ting om kunst? Og er ikke tegneserier kunst før det males på et lerret?
Kunstneren presiserer i en tekst at han ikke er ironisk, men det er vanskelig å se på dette uten å ta metaperspektivet som presenteres i betraktning, og å humre litt av de enkelte bildene. Det er fint å bli stilt litt til veggs som synser, og at det spekuleres i selvfølgeligheten rundt kvaliteten av kunst veldig få forstår seg på.


Selvrefleksiv og tankevekkende

Utstillingen er mer en kommentar til en del forestillinger man har til kunsten og kunstverdenen, enn en billedlig fascinerende samling av verker. Den kan kanskje påstås på en side å bryte med kunstverdenens selvhøytidelighet, samtidig som den understreker banaliteten i surmagede kommentarer mot en kultur og et fagfelt en ikke har peiling på, eller forståelse for.

Utstillingen skiller seg ut, og er en fin tankevekker midt i gallerirunden. 

-MAAIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar