onsdag 30. oktober 2013

Hilmar Fredriksen | Tidens Krav

25/10-10/11


På fredag var det duket for vernissage på Tidens Krav. Hilmar Fredriksen stiller ut skulpturer og veggmonterte verker under den noe kryptiske tittelen "Time is the fire in which we burn".


Verk, material & effekt

Hilmar Fredriksens veggmonterte verker gir betrakteren ulike måter å lese verkene i utstillingslokalet, der de ulike materialkombinasjonene gir rom for ulike uttrykk, fortolkninger og meningskombinasjoner. Fredriksens bruk av materialer som for eksempel panel med diagonale og sirkelrunde utskjæringer i ulik størrelse naken mot den hvite galleriveggen, gir som effekt et rikt visuelt og skulpturelt preg. Med enkle materialer gir Fredriksens veggmonterte verker oss flere parallelle visuelle inntrykk å bearbeide.

(Foto: Hilmar Fredriksen/Tidens krav)

Hilmar Fredriksens skulpturer er utformet som modulskulpturer, mixed-media eller mer figurativt utformede verker. Det er noe latent komplekst og visuelt utfordrende over hans skulpturer, enten man tar for seg skulpturen "To for én" eller skulpturen "Solo". Fredriksen har selv uttalt at materialene han bruker er rester som han finner, og bestemmer seg for å bruke i øyeblikket. Dette gir hans arbeider på utstillingen et interessant og mangefasettert innhold.Den intuitive prosess

Hilmar Fredriksen uttaler selv, i utstillingens info & verkliste, at han er ambivalent med tanke på idé som konseptuelt utgangspunkt for den kunstneriske prosessen. Han synes å legge sin lit til det tilfeldige og intuitive, til en søken etter noe som i utgangspunktet ikke ligger der klart definert som et endelig kunstnerisk mål. Fredriksen hevder at om han skulle forsøke å definere prosessen mot de ferdige verkene på utstillingen, er det at "de har gitt seg selv". Utstillingstittelen kan man lese som en påminnelse om hvordan tilværelsen kan være ytterst forgjengelig; det er som om han vil minne oss om at intet (annet enn tiden) varer evig. Sitatet kommer forøvrig fra Dr. Soran i den amerikanske tv-serien Star Trek Generations. Hilmar Fredriksen påpeker at alle delene som omgir hans egen skapende prosess, enten man snakker om tiden, situasjonen, materialet eller redskapene han bruker også har en egenvilje. En vilje som har sin egen logikk, sin egen interne prosess.

-MBM

http://www.tidenskrav.org/Shows/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar